petpaty



Morio kurdu birçok hayvanın severek tükettiği eklem bacaklı bir canlı yem türüdür. Orta Amerika ve Güney Amerika kökenli Morio kurdu, zengin besin değeri özelliğinden ötürü özellikle kanatlı hayvanlar, balıklar ve sürüngenler için tercih edilir. Morio kurdu diğer canlı yemlere göre daha büyüktür ve daha saldırgandır. Ortalama 100 günde yetişen ve 200 gün ömrü olan Morio kurtları, yaşamı boyunca yumurta, larva, pupa ve böcek olmak üzere toplam 4 yaşam evresi geçirir. Morio kurdunun maliyetinin evcil hayvanlara oranla daha az olması, meraklıları için güzel bir hobi olabilir. Peki Morio kurdu özellikleri nelerdir? Morio kurdu nasıl üretilir? Meraklıları için detaylı bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Başlıklar [Göster]




Morio Kurtlarının Yaşam Döngüsü


Morio kurdu, başkalaşım gösteren böcekler kategorisindedir. Başkalaşım süreci içerisinde pupa denilen koruyucu kılıf içinde yaşarlar. Pupadan çıkan Morio kurdu dişiyse 10 gün sonra günde ortalama 40 yumurta bırakır. Böylece Morio kurtlarının yaşam döngüsü başlamış olur. Bu döngü sırasıyla

  • Yumurta

  • 14 gün sonra larva

  • 3 ay sonra pupa evresi

  • 2 hafta sonra ergin böcek olarak toplamda 4 yaşam evresinde gerçekleşir.


Bir Morio kurdunun yetişmesi ortalama 100 gün sürer. Yumurta olarak başlayan yaşam döngüsü yaklaşık 200 gün sonra sona erer. Morio kurdunun yaşam döngüsü bırakılan yeni yumurtalar ile devam eder.

Morio Kurdu Özellikleri


Morio kurdu özellikleri bilinmeden üretimine geçilmesi doğru olmaz. Morio kurdu sürüngenler, örümcekler, balık ve kuş türleri için sevilerek tüketilen bir besindir. Besin değeri larva halindeyken daha fazladır. Yumuşak bir yapıda olması nedeniyle canlı yem olarak tercih edilir. Morio kurdunun boyu 6-7 cm kadar olabilir.  Havuç, elma, kabak, patates gibi sebze ve meyvelerle beslenen Morio kurdu obur bir canlıdır. Yüksek protein ve yüksek yağ içerir. Bu nedenle sürekli yem olarak kullanılması, yem olduğu canlının yağlanma oranını artıracağı için sakıncalıdır. Bunların dışında Morio kurdunun saldırgan bir yapısı olduğu bilinmektedir. Böcek evresindeyken verilen canlı yemler, beslenen canlıların ağır ve boğazlarına zarar verebilir. Bu nedenle haftada 3-4 kez larva olarak verilmesi daha sağlıklıdır.

Morio Kurdu Üretimi

Morio kurdu üretimi için orta boy bir saklama kabına ihtiyaç vardır. Kabın içerisine kepek, mısır unu, yulaf, irmik, talaş gibi malzemeler karıştırılarak yerleştirilir. Bu karışım Morio kurdu için yataklık vazifesi görür. Yataklık hazırlandıktan sonra en üste yumurta kartonu koyup pupalar hariç içerisine larva ya da böcek bırakılır. Morio kurdu beslenme için yataklık malzemelerini de tükettiği için arada sırada yataklığa ekleme yapılmalıdır. Havuç, elma, patates gibi besinleri severek tüketirler. Yataklıkta mite gibi canlıların oluşmasını önlemek için kabın ağını açık tutmak ve meyveleri bir gün sonra çıkarmak gerekir. Morio kurtları pupaya dönüşür dönüşmez yenilecekleri bildikleri için grup halindeyken korkudan pupa hale geçmezler. Bu yüzden üretim yapacak olanların kurtları tek tek ayırması gerekir. Morio kurtlarının yaşamları sıcaklık, nem ve yataklığa bağlıdır. Üretim ve yaşam döngüsünün kaliteli olması için Morio kurtlarının



  • İdeal yaşam alanı sıcaklığı 25-30 derece

  • İdeal nem oranı ortalama yüzde 60 olmalıdır.


Yataklık, sıcaklık ve nem Morio kurdu için çok önemlidir. Yataklığa konulan meyve ve sebzeler sıcaklıkla birlikte nemi artıracağı için olumlu bir etki bırakır. Morio kurdu üretmenin avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Büyük sürüngenleri doyurmak için idealdir.

  • Kuş ve balık gibi canlıların besin ihtiyaçlarını karşılaması açısından oldukça faydalıdır.

  • Bakımları kolay ve masrafsızdır.

  • Canlılar severek tükettiği bir besin kaynağıdır.


Morio kurdu üretmenin avantajları yanında bir de dezavantajları bulunmaktadır. Dezavantajları ise şöyle sıralamak mümkün:

  • Saldırgandır.

  • Zor ölürler.

  • Beslenen canlıya yutma esnasında zarar verebilir.

  • Fazla yağ içerir, bu da beslenen hayvanların yağlanmasına neden olur.

  • Ana besin değildirler.


Morio kurdu üreticilerinin üretim yapmaya karar vermeden önce bu avantajları ve dezavantajları bilmesi, yetiştiriciliğin devamlılığı açısından önem taşır.

Morio Kurdu Bakımı

Morio kurdu bakımı konusunda üreticilerinin bilmesi gereken en önemli ayrıntılardan biri de barınma alanlarının karton değil cam veya plastik kutular olmasıdır. Kullanılan bakım kutusunun opak olmasına ve ışık geçirmemesine dikkat edilmelidir. Kapak ve kutu kenarlarında küçük havalandırma deliklerinin olması önemlidir. Öte yandan kutunun içerisine sadece un çeşitleri konulursa larva ve böcekler yataklık içinde havasız kalır. Yataklığa konulan malzemelerin makarna ve nohut gibi iri olması önemlidir. Kutunun içerisine konulan gıdaların küflenmeden alınması gerekir. Ortamın sıcaklık ve nem oranı iyi ayarlanmalıdır. Bu iki unsur yüksek olursa yaşam döngüsü hızlanır ve Morio kurtlarının ömürleri kısalır. Kuş saldırıları, mite ve küflenme de Morio kurdu için tehdit oluşturur.

 

 



petpaty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *